Vårens betydelse för vår hälsa enligt kinesisk medicin

Våren är här! Känner du det? Den där viskningen av livsenergi som sprider sig med längre och varmare dagar? Nu har dag- och nattimmarna nästan blivit jämnlånga medan vinterns kyla äntligen är bakom oss. Knoppar börjar växa, dem är redo att blomma och hur underbar är inte känslan av att vilja vara utomhus i det friska?


Skogen, som har legat i vila, lagrat och koncentrerat sin energi under ett täcke av kyla och snö, börjar spricka upp samtidigt som växter och djur vaknar upp ur deras ide. Den livsviktiga och avgörande energin som har lagrats i växternas rötter och djurens centrala energikanaler hittar sin väg upp till ytan för att stimulera rörelse och tillväxt medan de frusna bäckarna börjar flyta. Trädens årsringar säger oss att de växer som mest under sommarhalvåret, precis som våra barn, för att även vi följer samma underliggande energiska rörelsemönster som finns omkring oss.

Det är lätt att tro att starten på våren har att göra med den stigande temperaturen, men naturen följer något mycket större, den följer månen och solens energier. Ett exempel är hur det fortfarande kan vara kallt ute med snö på flera håll men ändå har en blåsippa hittat sin väg upp och blommat ut. Enligt kinesiska kalendern är våren här med nymånen efter vårdagjämningen.

Våren medför den efterlängtade förändringen vi alla väntat på. Det finns en känsla av förnyelse i och omkring oss. 

Det är nu vi kan planera vilka frön, vilka intentioner vi ska planera och ha som utgångsläge för kommande tid. Vi känner att vi har mer energi att förverkliga idéer. Vi talar med våra nära och kära om våra idéer. En viktig och nödvändig del av vårens energi är just värmen och kärleken vi utbyter med varandra genom att träffas, ha kul och skratta, kramas och påminna varandra om hur underbara vi är.


Det är även nu vi är redo att göra oss av med det förflutna för att få en ny möjlighet, en ärlig början på det nya som är redo att manifesteras.

Inom kinesisk medicin förknippas våren med elementet trä. Det representerar levern och gallblåsan. Levern kallas för generalen och står för strategisk planering, livets stora arkitekt har möjligheten att förverkliga hjärtats drömmar, men för att kunna göra det behöver den hjälp av sin partner; Gallblåsan. Gallblåsan gömmer sig under levern och står för förmågan att fatta beslut baserat på dem bedömningarna som gjorts. Dessa två organ behöver vara i harmoni och kunna samspela för att du ska kunna ta rätt beslut och välja den rätta vägen, den raka vägen, den kortaste vägen till din önskan.

Vår största fiende brukar vara vi själva, som genom osäkerhet och oförmåga att ta beslut istället upplever frustration. Det kan leda till irritation, stress och ilska - känslor som är kopplade till levern. En sådan situation förhindrar dig från att uttrycka din inre kreativitet och nå din fulla potential.